Καταρράκτης στα μάτια - Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

Ο καταρράκτης είναι ένα συχνό οφθαλμολογικό πρόβλημα, που συναντάται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 55-60 ετών. Λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής των ανθρώπων στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας έρχονται αντιμέτωποι με τον καταρράκτη στα μάτια.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ;

Όταν αναφερόμαστε στον "καταρράκτη", εννοούμε τη θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού, που βρίσκεται στο εσωτερικό του οφθαλμού, πίσω από την ίριδα. Αυτή η θόλωση αναπτύσσεται με αργό συνήθως ρυθμό σε βάθος ετών ή μηνών ανάλογα με το σημείο του κρυσταλλοειδούς φακού που θολώνει. Έτσι σταδιακά η όραση γίνεται προβληματική.ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Συνήθη συμπτώματα του καταρράκτη είναι η θολή όραση «σαν πέπλο», η δυσκολία στα φώτα ιδιαίτερα κατά τη νυχτερινή οδήγηση, καθώς και η ανάγκη για συχνή αντικατάσταση των γυαλιών οράσεως, π.χ. κάθε 2 - 3 μήνες. Ο καταρράκτης εμφανίζεται και στα 2 μάτια, είτε σχεδόν ταυτόχρονα, είτε με χρονική διαφορά.

ΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Τα αίτια του καταρράκτη στα μάτια είναι πολυπαραγοντικά. Η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, η κακή διατροφή και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επιταχύνουν το σχηματισμό καταρράκτη.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, ο καταρράκτης δεν προκαλείται ούτε επιδεινώνεται από το πολύωρο διάβασμα, την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή την κούραση.

 

ΕΙΔΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

  • Ηλικιακός, πρόκειται για τον συνηθέστερο τύπο, που εμφανίζεται σε άτομα άνω των 55-60 ετών, λόγω αλλοιώσεων που προκαλούνται με την πάροδο των ετών στις πρωτεΐνες του κρυσταλλοειδούς φακού.
  • Συγγενής, είναι σπάνιος και αφορά σε κάποιες «ατέλειες» κατά τον σχηματισμό του φακού του ματιού στην εμβρυϊκή ηλικία. Έτσι ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με μικρές ή μεγαλύτερες θολερότητες στο φακό του ματιού.
  • Τραυματικός, αφορά οποιαδήποτε ηλικία και είναι συνέπεια σοβαρού τραυματισμού του οφθαλμικού βολβού.
  • Φαρμακευτικός, που προκύπτει από μακροχρόνια χρήση κάποιων φαρμάκων από το στόμα, με πιο γνωστό την κορτιζόνη.
  • Δευτερογενής, που προκαλείται λόγω κάποιων χρόνιων οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως οι συχνές φλεγμονές του ραγοειδούς χιτώνα π.χ. χρόνιες ιριδοκυκλίτιδες, υαλίτιδες κ.ά.

 

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

Σε αντίθεση με παλαιότερες αντιλήψεις, δεν χρειάζεται πια να περιμένει κανείς να ωριμάσει ο καταρράκτης του προκειμένου να χειρουργηθεί.

Η επέμβαση καταρράκτη είναι στις μέρες μας μια επέμβαση ρουτίνας που γίνεται όταν η μειωμένη όραση αρχίζει να επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και τις καθημερινές του δραστηριότητες. Απαραίτητη είναι η διόρθωση του καταρράκτη και στις περιπτώσεις εκείνες που η θολωμένη όραση θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή του ασθενούς (και των οικείων του και των συμπολιτών του κυρίως σε περιπτώσεις οδήγησης), καθώς η περιορισμένη οπτική οξύτητα δεν επιτρέπει στον ασθενή να δει οχήματα, ανωμαλίες εδάφους, κλπ).

Η επέμβαση συνίσταται στην αφαίρεση (με τη μέθοδο της φακοθρυψίας) του φυσικού φακού του ματιού, που έχει θολώσει, και την αντικατάστασή του από έναν ενδοφακό, ο οποίος παραμένει εφ`όρου ζωής στη θέση αυτή.

Πρόκειται για μία ανώδυνη, αναίμακτη επέμβαση, που γίνεται με αναισθητικό κολλύριο σε συνδυασμό με ελαφρά μέθη, στην οποία ο ασθενής έχει τις αισθήσεις του, αλλά παίρνει ενδοφλέβια ένα αγχολυτικό φάρμακο. Η διάρκεια της επέμβασης καταρράκτη, είναι περίπου 15 λεπτά.

Η συνολική παραμονή του ασθενούς στο κέντρο καταρράκτη είναι περίπου 2 ώρες. Μετά από αυτό το χρονικό περιθώριο ασφαλείας, ο ασθενής αποχωρεί για να επιστρέψει στο σπίτι του.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

 

ΕΙΔΗ ΕΝΔΟΦΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΣΤΟΥΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ

Υπάρχουν διάφορα είδη ενδοφακών που καλύπτουν εξατομικευμένα διαφορετικές ανάγκες.

  • Οι συνηθέστεροι ενδοφακοί είναι μονοεστιακοί ενδοφακοί, δηλαδή διορθώνουν την όραση για μακριά (μυωπία ή υπερμετρωπία) ενώ για το διάβασμα χρειάζεται κανείς να χρησιμοποιεί γυαλιά πρεσβυωπίας.
  • Ένα άλλο είδος ενδοφακού είναι ο τορικός ενδοφακός που διορθώνει παράλληλα με τον καταρράκτη και τον υψηλό αστιγματισμό.
  • Το τελευταίο , πιο σύγχρονο είδος είναι ο πολυεστιακός ενδοφακός, που διορθώνει ταυτόχρονα με την μακρινή όραση και την πρεσβυωπία.

Η προεγχειρητική εξέταση μας βοηθά να καταλήξουμε στο καταλληλότερο είδος ενδοφακού για κάθε περίπτωση, ώστε να καλυφθούν με ασφάλεια και εξατομικευμένα οι ανάγκες κάθε ασθενούς.

ΕΙΔΗ ΕΝΔΟΦΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Μετά την επέμβαση καταρράκτη στα μάτια, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς βλέπουν πολύ καθαρά την επόμενη κιόλας ημέρα, με συνεχή σταθερή βελτίωση της όρασης τις πρώτες 5-7 μετεγχειρητικές ημέρες. Η επάνοδος στις συνήθεις δραστηριότητες γίνεται τις πρώτες 2 - 3 ημέρες και χρησιμοποιούνται κολλύρια για 2 - 3 εβδομάδες.

 

 
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ?

Σοβαρές επιπλοκές μετά την επέμβαση καταρράκτη είναι εξαιρετικά σπάνιες. Μικρά προβλήματα, εάν ποτέ προκύψουν, αντιμετωπίζονται εύκολα και αποτελεσματικά με σταγόνες.

 

ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ?

Στις μέρες μας η επέμβαση καταρράκτη έχει πολύ μεγάλη επιτυχία, εφόσον γίνεται σε οργανωμένα κέντρα, από έμπειρο στον καταρράκτη χειρουργό οφθαλμίατρο.

Η σύγχρονη χειρουργική καταρράκτη αποτελεί την πιο επιτυχημένη επέμβαση σε όλη την ιατρική, με άριστα αποτελέσματα και άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

 

 Δείτε το αναλυτικό βιογραφικό της έμπειρης οφθαλμιάτρου στη σελίδα: Οφθαλμίατρος Έλενα Κεφάλα

Ακολουθηστε μας

Οφθαλμιατρος

Η οφθαλμίατρος Έλενα Κεφάλα είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Εξειδικεύεται στη χειρουργική προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού, που περιλαμβάνει τομείς όπως: η διαθλαστική χειρουργική με LASER και η διόρθωση του καταρράκτη. Περισσότερα...

Laser Μυωπιας

Επικοινωνια

Διεύθυνση: Αθανασιάδου 3 -5, Αμπελόκηποι, 11521 Αθήνα, ΜΕΤΡΟ «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

Τηλέφωνο: +30 210 645 8959

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το