Το εσωτερικό του βολβού του οφθαλμού περιέχει ένα διαυγές, παχύρευστο υλικό, που μοιάζει με ζελέ και ονομάζεται υαλώδες σώμα ή υαλοειδές. Το υαλοειδές έρχεται σε επαφή με τον εσωτερικό χιτώνα του βολβού, τον αμφιβληστροειδή.
ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ
Πολλές φορές για λόγους όπως η ηλικία , η μυωπία, ένας τραυματισμός και οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις καταρράκτη, το υαλοειδές σώμα ρευστοποιείται, συρρικνώνεται και μπορεί να ξεκολλήσει από τον αμφιβληστροειδή. Το φαινόμενο αυτό λέγεται αποκόλληση υαλοειδούς και στην συντριπτική πλειοψηφία είναι μια καλοήθης, ακίνδυνη κατάσταση.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ
Τα συμπτώματα της αποκόλλησης υαλοειδούς είναι η εμφάνιση σκιών που αιωρούνται μπροστά στο οπτικό μας πεδίο και μοιάζουν με μυγάκια (μυοψίες) ή ιστούς αράχνης ή κλωστές. Αυτά μπορεί να φαίνονται πιο έντονα όταν κοιτάμε μια ανοιχτόχρωμη επιφάνεια, όπως τον γαλανό ουρανό ή έναν λευκό τοίχο.
Κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύονται και από λάμψεις (φωταψίες) που μοιάζουν με αστραπές ή φλας και γίνονται αντιληπτές πιο συχνά σε ημίφως ή σκοτάδι.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ
Η απλή αποκόλληση υαλοειδούς δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία. Βέβαια, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του ασθενούς με επανεξέταση σε 6 περίπου εβδομάδες. Στο μεσοδιάστημα αυτό οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τα μεγάλα βάρη και την πολύ έντονη σωματική καταπόνηση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις καθώς αποκολλάται το υαλοειδές προκαλεί έντονες έλξεις στα σημεία που ενώνεται με τον αμφιβληστροειδή και αυτές οι έλξεις μπορεί να προκαλέσουν ρήξη αμφιβληστροειδικού αγγείου και υαλοειδική αιμορραγία ή κάποιο σκίσιμο στον αμφιβληστροειδή που ονομάζεται ρωγμή .
Η υαλοειδική αιμορραγία εάν είναι μικρή και δεν συνυπάρχει με ρωγμή, χρειάζεται παρακολούθηση και συνήθως απορροφάται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Στην περίπτωση που υπάρχει ρωγμή, χρειάζεται οπωσδήποτε θεραπεία με argon laser, μια απλή διαδικασία η οποία γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία και με την οποία ο οφθαλμίατρος «θωρακίζει» τα όρια της ρωγμής.
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ
Αν η ρωγμή του αμφιβληστροειδούς μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, μια κατάσταση πολύ σοβαρή και επικίνδυνη για την όραση που χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ
Το σημαντικό σε όλες αυτές τις περιπτώσεις όπου κάποιος έχει μυοψίες ή φωταψίες , είναι να εξετασθεί από οφθαλμίατρο. Με τη βυθοσκόπηση που θα γίνει με ειδικές σταγόνες που μυδριάζουν (διαστέλλουν) τις κόρες, ο οφθαλμίατρος θα ελέγξει το εσωτερικό των οφθαλμών για να διαπιστώσει αν πρόκειται για αποκόλληση υαλοειδούς ή κάτι πιο σοβαρό και ανάλογα θα προτείνει έγκαιρα την θεραπεία που ενδείκνυται.