Ο στραβισμός είναι μια αρκετά συχνή πάθηση των παιδιών, όπου οι οφθαλμικοί μυς δεν κινούν τα μάτια συμμετρικά με αποτέλεσμα αυτά να αποκλίνουν ή να συγκλίνουν μεταξύ τους.
Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, συχνά οι γονείς παρατηρούν τα μάτια των μωρών να μην συντονίζονται πάντα μεταξύ τους, το φαινόμενο όμως αυτό συνήθως δεν είναι ανησυχητικό και έχει να κάνει με την ανωριμότητα των οφθαλμοκινητικών μυών στα νεογνά και είναι ένα γεγονός που αποκαθίσταται από μόνο του.
Σε άλλες περιπτώσεις όπως αυτές του συγγενούς στραβισμού, η παθολογική σύγκλιση των ματιών είναι προφανής και έντονη από τις πρώτες ημέρες της ζωής, οπότε η εξέταση από παιδοοφθαλμίατρο είναι επιβεβλημένη.
Οι περισσότερες περιπτώσεις στραβισμού εμφανίζονται σε ηλικία 3-4 ετών και μπορεί να συνοδεύονται ή όχι από αμβλυωπία, το κοινώς λεγόμενο «τεμπέλικο μάτι».
Κάθε περίπτωση στραβισμού ,ακόμα και κάποια αμφιβολία από την πλευρά των γονιών για την ύπαρξη ή μη στραβισμού, πρέπει να ελέγχεται από οφθαλμίατρο.
Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του στραβισμού είτε με γυαλιά είτε με χειρουργικές μεθόδους, ανάλογα με την περίπτωση, αποσκοπεί στον ευθειασμό των ματιών και στην αποτροπή της αμβλυωπίας. Η αμβλυωπία πρέπει να διορθώνεται μέχρι την ηλικία των 8 ετών το αργότερο ,διαφορετικά η κατάσταση παγιώνεται και έχουμε στο μέλλον έναν ενήλικα με τεμπέλικο μάτι, με ένα αδύναμο μάτι που υστερεί σε οπτική οξύτητα. Περισσότερες πληροφορίες για την αμβλυωπία μπορείτε να βρείτε στη σελίδα για τις «συχνές οφθαλμολογικές παθήσεις στα παιδιά».
Ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος στα παιδιά είναι πολύ σημαντικός για την έγκαιρη ανίχνευση του στραβισμού και την αποφυγή του τεμπέλικου ματιού, ώστε να υπάρχει χρόνος για τη διόρθωση των προβλημάτων, τη διατήρηση της οπτικής οξύτητας.