Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας
Είναι μια χρόνια οφθαλμική νόσος του βυθού και μία από τις κύριες αιτίες σοβαρής απώλειας όρασης σε ανθρώπους άνω των 60 ετών. Πρόκειται για την 1η αιτία τύφλωσης στους ενήλικες των ανεπτυγμένων χωρών.
Η ΗΕΩ επηρεάζει την περιοχή της ωχράς κηλίδας στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού. Η ωχρά κηλίδα είναι ένα ανατομικό σημείο του οφθαλμού και είναι η περιοχή της κεντρικής όρασης που χρησιμοποιούμε σε δραστηριότητες όπου χρειάζεται ακρίβεια όπως το διάβασμα, η ανάγνωση της ώρας, η αναγνώριση προσώπων, η οδήγηση κ.ά.
Τύποι εκφύλισης ωχράς κηλίδας
-
Ξηρός ή ατροφικός τύπος. Αποτελεί τη συχνότερη μορφή (85% των περιστατικών) και έχει συνήθως αργή εξέλιξη. Είναι όμως πιθανό με τα χρόνια να αλλάξει και να μεταπέσει στον υγρό τύπο.
-
Υγρός ή εξιδρωματικός τύπος. Αν και αποτελεί τη μειονότητα των περιστατικών, είναι δυστυχώς ο πιο απειλητικός τύπος για την όραση. Στον τύπο αυτό εκφύλισης ωχράς, στην περιοχή αναπτύσσονται μη φυσιολογικά, ανώμαλα νεοαγγεία που μπορεί να αιμορραγήσουν και να οδηγήσουν σε σχηματισμό ουλής και μόνιμης βλάβης στον αμφιβληστροειδή. Ο υγρός τύπος έχει γρήγορη εξέλιξη και οδηγεί σε σοβαρή απώλεια όρασης. Εάν διαγνωσθεί έγκαιρα υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που βοηθούν στην «αναχαίτιση» της εξέλιξης της νόσου.
Συμπτώματα εκφύλισης ωχράς κηλίδας
-
Μειωμένη, θολή κεντρική όραση
-
Κενό ή τυφλό σημείο στην κεντρική όραση (κεντρικό σκότωμα)
-
Μεταβολές στο σχήμα των γραμμάτων ή των αντικειμένων (μεταμορφοψίες)
-
Θαμπάδα και αλλοίωση στα χρώματα
Παράγοντες κινδύνου
-Η ηλικία: 25% των ανθρώπων άνω των 60 ετών έχουν ΗΕΩ
-το κάπνισμα
-η φυλή: η λευκή φυλή εμφανίζει μεγαλύτερο κίνδυνο
-το φύλο: η ΗΕΩ είναι συχνότερη στις γυναίκες
-η παρουσία οικογενειακού ιστορικού
-η υψηλή μυωπία
-η κακή διατροφή, δίαιτα φτωχή σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
-η έντονη έκθεση στον ήλιο χωρίς χρήση αντιηλιακών γυαλιών
- η παρουσία ΗΕΩ στον ένα οφθαλμό ανεβάζει στο 40% την πιθανότητα ανάπτυξης ΗΕΩ στον άλλο οφθαλμό μέσα σε 5 έτη.
Διάγνωση ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας
Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό και ο προληπτικός ετήσιος έλεγχος στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητος. Με την οφθαλμολογική εξέταση και συγκεκριμένα τη βυθοσκόπηση μπορούν να εντοπιστούν πρώιμες αλλοιώσεις πριν ακόμα ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται σωστή παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.
Εκτός από τη βυθοσκόπηση , η διάγνωση επιβεβαιώνεται με φλουοραγγειογραφία και OCT ωχράς κηλίδας, εξετάσεις που βοηθούν στην ταυτοποίηση του τύπου της ωχροπάθειας και του σταδίου της.
Διαθέσιμες θεραπείες εκφύλισης ωχράς κηλίδας
-
Φωτοπηξία με θερμικό laser
-
Φωτοδυναμική θεραπεία
-
Ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις αντι-αγγειογενετικών παραγόντων (Lucentis,Eylea,Avastin κ.α)
-
Λήψη από το στόμα αντιοξειδωτικών πολυβιταμινούχων σκευασμάτων
Η εξέταση και η συμβουλή του οφθαλμιάτρου βοηθά και κατευθύνει τους ασθενείς με ΗΕΩ όσον αφορά στον ενδεδειγμένο τύπο θεραπείας για κάθε περίπτωση.
Όλοι μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας κάνοντας προληπτικούς ,τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους.
Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας (βίντεο)
Η κα Έλενα Κεφάλα χειρουργός οφθαλμίατρος μιλά στην εκπομπή Άρωμα Ελλάδας για την Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
κείμενο συνέντευξης
Δημοσιογράφος: Συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας με το θέμα της υγείας και να σας πω ότι και σήμερα θα ασχοληθούμε με τα πολύτιμα μάτια μας, με την όραση μας που είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη από τις 5 αισθήσεις που έχουμε και θα πρέπει να την προσέχουμε ιδιαίτερα. Η χειρουργός οφθαλμίατρος Έλενα Κεφάλα είναι μαζί μας. Το θέμα που θα μας απασχολήσει αυτή τη φορά είναι το οφθαλμολογικό πρόβλημα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που είναι και η πιο σημαντική αιτία μείωσης της όρασης στα ηλικιωμένα άτομα. Κα Κεφάλα ασχολούμαστε και πάλι με μεγαλύτερες ηλικίες. Μιλάμε για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Είπαμε και στη χτεσινή μας εκπομπή ότι είναι ένα από τα θέματα που έχουμε συζητήσει και άλλες φορές εδώ στο Άρωμα Ελλάδας. Εμείς ακολουθούμε τις επιθυμίες των θεατών σας. Πείτε μας λοιπόν τι είναι ακριβώς αυτή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας? Πως δημιουργείται?
Οφθαλμίατρος: Η Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό που απασχολεί τον κόσμο γιαυτό και σας το ζητάνε οι τηλεθεατές. Επηρεάζει πάρα πολύ την όραση και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων κατ' επέκταση και αφορά την εκφύλιση, δηλαδή την αλλοίωση μιας συγκεκριμένης περιοχής στο βυθό του ματιού που λέγεται ωχρά κηλίδα. Η ωχρά κηλίδα είναι η περιοχή του βυθού η οποία αφορά στην κεντρική μας όραση. Δηλαδή από εκεί βλέπουμε τις λεπτομέρειες, κοιτώντας για παράδειγμα ένα πρόσωπο. Έχει να κάνει και με την μακρινή και με την κοντινή όραση. Είναι η περιοχή με την οποία εστιάζουμε για να διαβάσουμε ένα βιβλίο, για να παρατηρήσουμε κάτι με προσοχή, ότι δηλαδή μας αποτυπώνει λεπτομέρειες σε αυτό που κοιτάμε οφείλεται στην ωχρά κηλίδα.
Δημοσιογράφος: Αυτό που περιγράφεται μοιάζει λίγο με το πρόβλημα της πρεσβυωπίας.
Οφθαλμίατρος: Δεν είναι όμως, γιατί η πρεσβυωπία αφορά μόνο την κοντινή όραση και είναι κάτι που διορθώνεται με γυαλιά.
Δημοσιογράφος: Θέλω να πω για κάποιον που ξεκινούν τα συμπτώματα, πως είναι δυνατόν να το καταλάβει ότι έχει ένα πρόβλημα.
Οφθαλμίατρος: Υπάρχουν και κάποια λίγο διαφορετικά συμπτώματα. Η ωχρά κηλίδα δημιουργεί μια δυσκολία πχ. στο διάβασμα, αλλά δεν είναι σαν της πρεσβυωπίας. Όσοι έχουν κάποιες αλλοιώσεις στην ωχρά κηλίδα μπορεί να παρατηρήσουν κάποιες αλλοιώσεις στα σχήματα, δηλαδή κάποιες ευθείες γραμμές να γίνονται κατσαρές. Τα γράμματα από στρογγυλά να γίνονται ωοειδή. Για παράδειγμα το Ο από κύκλος να είναι μακρόστενο. Αυτές οι αλλοιώσεις δεν είναι της πρεσβυωπίας, είναι ένα καμπανάκι ότι πρέπει καλού κακού να ελέγξουμε το βυθό μας για άλλα πράγματα.
Δημοσιογράφος: Επειδή εμένα μου αρέσουν οι αριθμοί και να αναφέρομαι σε συγκεκριμένα ποσοστά να το πω να το ακούσουν και οι τηλεθεατές μας. Περισσότεροι από 50.000 ασθενείς στην Ελλάδα πάσχουν από προβλήματα της ωχράς κηλίδας. Δεν είναι κάτι εξειδικευμένο ή κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στον κόσμο. 39 εκ. ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει την όρασή τους από παθήσεις της ωχράς κηλίδας. Μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την έγκαιρη διάγνωση.
Οφθαλμίατρος: Πάλι εδώ η πρόληψη και η έγκυρη διάγνωση.
Δημοσιογράφος: Το λέμε κάθε φορά που παρουσιάζουμε θέμα υγείας. Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας. Όταν φτάσουμε σε ένα σημείο, όπως είπαμε στην προηγούμενη εκπομπή μας, να χάσει ένας άνθρωπος το φως του τότε η επιστήμη τι να κάνει για να βοηθήσει?
Οφθαλμίατρος: Έτσι είναι, στενεύουν τα περιθώρια μετά. Να προσθέσω εδώ για τα νούμερα ότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την 1η αιτία τύφλωσης στο Δυτικό κόσμο, στις ανεπτυγμένες χώρες.
Δημοσιογράφος: Γιατί συμβαίνει αυτό? Ποια είναι η αιτία? Η λάθος διατροφή, ο τρόπος ζωής, τι ακριβώς?
Οφθαλμίατρος: Η διαφορά που λέμε για τον Δυτικό κόσμο και τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες είναι ότι στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες δεν πάνε στο γιατρό οι ασθενείς ή δεν υπάρχουν υποδομές για να εξεταστούν και δεν μπορούν να καταγραφούν τα περιστατικά, αλλιώς έχουν πολύ βαρύτερες μορφές.
Δημοσιογράφος: Είναι πάντως πολλές οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, παρουσιάζεται σε διάφορες μορφές αυτή η πάθηση.
Οφθαλμίατρος: Υπάρχουν διάφοροι τύποι. Η πιο συχνή και αυτή που απασχολεί τον κόσμο με τα προβλήματα που είπαμε είναι η ηλικιακού τύπου, δηλαδή που εμφανίζεται από τα 50-55 και μετά αλλά κυρίως στα 70-80, σε αυτές τις ηλικίες είναι που εκδηλώνεται και δημιουργεί προβλήματα.
Δημοσιογράφος: Στο γλαύκωμα είχαμε το όριο στα 40, τώρα για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας πάμε από τα 50 και πάνω.
Οφθαλμίατρος: Δεν είναι συχνό να βρίσκουμε κάποιον να έχει πρόβλημα στα 50 του, αλλά κάποιες μικροαλλοιώσεις στα 50-55 μπορεί να παρατηρήσουμε στην εξέταση. Οπότε εκεί μπαίνει και η έννοια της πρόληψης, της πιο αναλυτικής εξέτασης για να δούμε σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό.
Δημοσιογράφος: Εκτός από την εξέταση τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε προληπτικά για να μην φτάσουμε στο σημείο να έχουμε κάποια πάθηση της ωχράς κηλίδας.
Οφθαλμίατρος: Υπάρχουν παράγοντες άλλοι που επηρεάζουν την υγεία. Η κληρονομικότητα για παράδειγμα είναι ένα, θέματα διατροφής παίζουν ρόλο. Μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, το κάπνισμα κάνει κακό, ο διαβήτης, όλα αυτά επιβαρύνουν και την περιοχή της ωχράς κηλίδας. Για την διατροφή υπάρχουν διάφορες ουσίες όπως τα ωφέλιμα λιπαρά των ψαριών, τα Ω3 λιπαρά οξέα. Όλες οι βιταμίνες, λουτεΐνη, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάποια άλλα στοιχεία που βοηθούν γιαυτό και έχουν βγει από τις εταιρείες τα τελευταία χρόνια κάποια συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν ειδικά στα μάτια.
Δημοσιογράφος: Αυτό που λέτε για την διατροφή, το παρατήρησα και εγώ. Είχα πάρει πολλά χρόνια μυωπία και αστιγματισμό μέχρι να σας επισκεφτώ. Είχα περάσει τα 30 όταν κάναμε αυτή την επέμβαση. Όταν έτρωγα πολλά ψάρια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ένιωθα ότι βλέπω και καλύτερα. Δεν ξέρω αν αυτό ευσταθεί που λέω αλλά πραγματικά είναι πάρα πολύ ευεργετικά τα ψάρια, ειδικά τα μικρά ψαράκια τα αφρόψαρα. Είναι πολύ ευεργετικά για τα μάτια μας.
Οφθαλμίατρος: Είναι αλήθεια αυτό αλλά για να το δει κανείς αυτό από την διατροφή θα πρέπει να τρώει μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο διάστημα. Το να φάμε ψάρι μια φορά την εβδομάδα δεν καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού.
Δημοσιογράφος: Εγώ απλά είχα την τύχη στην Κεφαλλονιά να τρώω επί 3 μήνες καθημερινά μεσημέρι βράδυ, ψάρι. Εκεί φάνηκε και μάλιστα όταν το ανέφερα, σε όλους είχε κάνει τρομερή εντύπωση. Πραγματικά όμως έβλεπα καλύτερα, δεν έφυγε τελείως βέβαια, είχα 3,5 βαθμούς μην παραπληροφορούμε τον κόσμο. Ωστόσο τα ψάρια βοηθούν πάρα πολύ στην όραση.
Οφθαλμίατρος: Στην ποιότητα της όρασης.
Δημοσιογράφος: Να μιλήσουμε λίγο για τις 2 μορφές της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, είναι η υγρή και η ξηρή μορφή. Να δούμε τα χαρακτηριστικά τους και να πούμε ποια είναι η πιο επικίνδυνη.
Οφθαλμίατρος: Η ξηρή μορφή είναι η πιο συχνή για την οποία δεν υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούμε να κάνουμε, αλλά έχει το καλό ότι δεν εξελίσσεται σοβαρά ούτε με ραγδαίο ρυθμό όπως η υγρή. Εκεί μπαίνει η θέση των βιταμινών. Αν δούμε κάποιον ασθενή που έχει κάποιες ήπιες αλλοιώσεις ξηρού τύπου, αυτές οι βιταμίνες αν τις πάρει κανείς για μεγάλο διάστημα, για ένα χρόνο, έχουν δείξει οι έρευνες ότι δημιουργούν μια σταθερότητα, δεν εξελίσσεται δηλαδή περαιτέρω και αν ρυθμίσει άλλα πράγματα από τη γενική υγεία. Να μην είναι παχύσαρκος, να μην έχει υπέρταση, να μην έχει διαβήτη. Όλα τα αγγειακά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν.
Δημοσιογράφος: Όλα τα όργανα του σώματος βλέπουμε ότι συνδέονται μεταξύ τους. Δηλαδή ένας άνθρωπος που έχει διαβήτη σίγουρα θα προκύψουν και άλλα προβλήματα, όλη η υγεία διαταράσσεται. Και η παχυσαρκία είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Πολλές φορές μπορεί να παρεξηγηθούν σε αυτή την εκπομπή, δεν είναι για αισθητικούς λόγους.
Οφθαλμίατρος: Απλώς να έρθουν σε ένα φυσιολογικό βάρος.
Δημοσιογράφος: Οι θεραπείες πως γίνονται? Όταν έχουμε ένα πρόβλημα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια τέτοια πάθηση πως την αντιμετωπίζουμε?
Οφθαλμίατρος: Να πούμε πρώτα ότι για το διαχωρισμό από του υγρού τύπου και του ξηρού, εκτός από την εξέταση με τη βυθοσκόπηση, είναι απαραίτητο να γίνουν και κάποιες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η εξέταση της οπτικής τομογραφίας που είναι μια απλή, ανώδυνη εξέταση που μας δείχνει όμως και τις βαθύτερες στοιβάδες της ωχράς κηλίδας, που δεν μπορούμε να τις δούμε με την εξέταση στο ιατρείο μήπως κρύβουν κάποια στοιχεία που μπορεί να έχουν και υγρό μέσα. Οπότε εκεί αλλάζει και η αντιμετώπιση. Να γίνει δηλαδή σωστή ταξινόμηση της νόσου.
Δημοσιογράφος: Δεν γίνεται δηλαδή αυτή η εξέταση στο ιατρείο, που γίνεται?
Οφθαλμίατρος: Ή σε κάποια ιατρείο ή σε κάποια εξειδικευμένα οφθαλμολογικά κέντρα που γίνεται πολύ εύκολα και έτσι έχουμε την πλήρη εικόνα για να δούμε το πως θα προχωρήσουμε μετά ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Τώρα η υγρή μορφή είναι μια πολύ βαριά περίπτωση. Υπάρχουν όμως κάποια καινούργια φάρμακα που γίνονται με την μορφή ενδοβολβικών εγχύσεων και γίνονται συνήθως κάθε 1-1,5 μήνα. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν 2-3 ουσίες διαφορετικές ανάλογα τι ταιριάζει στον κάθε ασθενή. Γίνονται αυτές οι επαναληπτικές ενέσεις και υπάρχει κάποια ελπίδα εκεί. Κάποιοι πάνε καλύτερα, κάποιοι μένουν στάσιμοι, δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι που δεν ωφελούνται. Γιαυτό λέμε ότι η υγρού τύπου της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η πιο βαριά και σοβαρή μορφή της νόσου.
Δημοσιογράφος: Πόσα χρόνια χρειάζεται για να προκαλέσει πρόβλημα αυτή η πάθηση για να είναι εμφανή τα συμπτώματα? Ή αμέσως έχουμε τα συμπτώματα και εκεί συμπεραίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας?
Οφθαλμίατρος: Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν μικρές μικρές αλλοιώσεις που συσσωρεύονται με τα χρόνια, υπάρχουν και περιπτώσεις, ειδικά στου υγρού τύπου που μπορεί αιφνίδια να δει κανείς την αλλαγή της όρασης και να έχει φτάσει σε αυτό το στάδιο. Δεν υπάρχει κανόνας δηλαδή. Λίγο ποιο συχνό είναι να γίνεται σταδιακά με τα χρόνια.
Δημοσιογράφος: Με το γλαύκωμα μας είχατε πει ότι κινδυνεύουν περισσότερο οι μύωπες. Ισχύει το ίδιο και για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας?
Οφθαλμίατρος: Ναι γιατί οι μύωπες μπορεί να κάνουν πιο συχνά εκφύλιση και στην ωχρά κηλίδα. Όχι όμως ηλικιακή, είναι άλλου είδους. Έχει να κάνει με την φύση της μυωπίας. Επειδή τα μυωπικά μάτια είναι μεγάλα μάτια, μπορούν κάποια αγγεία που υπάρχουν στο βυθό να δημιουργήσουν προβλήματα. Εκεί υπάρχουν παρόμοιες θεραπείες με αυτές που είπαμε για τους μύωπες. Πηγαίνουν και λίγο καλύτερα από ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς. Είναι βεβαίως και εκεί ένα πρόβλημα σοβαρό γιατί αντίθετα με το γλαύκωμα επειδή το είχαμε συζητήσει πρόσφατα, το γλαύκωμα επηρεάζει την περιφερειακή όραση. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει την κεντρική όραση. Δηλαδή να βλέπεις κάποιον και να μην μπορείς να διακρίνεις το πρόσωπό του αν σου χαμογελάει, να βλέπεις τον περιβάλλοντα χώρο αλλά να μην μπορείς να εστιάσεις.
Δημοσιογράφος: Ουσιαστικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το αντίθετο από το γλαύκωμα?
Οφθαλμίατρος: Ναι, σας σύμπτωμα είναι η αντίθετη εικόνα. Εκεί που εστιάζουμε είναι δύσκολο γιαυτό και δυσκολεύονται οι ασθενείς να διαβάσουν γιατί κοιτάμε κεντρικά.
Δημοσιογράφος: Όχι μόνο να διαβάσουν, πολλά άλλα δυσκολεύονται. Αν δεν μπορείς να εστιάζεις αυτό που κοιτάς είναι πρόβλημα.
Οφθαλμίατρος: Ναι, είναι πρόβλημα. Δεν μπορούν να πάρουν τηλέφωνο. Απλά πράγματα, καθημερινά που δεν τα συνειδητοποιούμε μέχρι να έχει κανείς το πρόβλημα.
Δημοσιογράφος: Τώρα η θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας τι περιλαμβάνει?
Οφθαλμίατρος: Η θεραπεία για τις ήπιες μορφές περιλαμβάνει τις βιταμίνες, τα συμπληρώματα διατροφής, για την υγρή μορφή υπάρχουν οι ενδοβολβικές εγχύσεις με διάφορα φάρμακα που γίνονται κατά διαστήματα.
Δημοσιογράφος: Γίνονται εφ όρου ζωής από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί το πρόβλημα?
Οφθαλμίατρος: Όχι, αναλόγως με την περίπτωση μπορεί να γίνουν 4-6, αναλόγως το βαθμό και την ανταπόκριση που έχουμε. Μετά γίνεται μια παρακολούθηση με την τομογραφία και κάποια άλλα στοιχεία για να δούμε αν έχουν σταθεροποιηθεί τα πράγματα και σταματάνε οι ενέσεις. Θέλουν συνεχή παρακολούθηση αυτοί οι ασθενείς για να βλέπουμε πως πηγαίνουν.
Δημοσιογράφος: Κάθε πότε εξετάζεται ένας ασθενής που έχει μια τέτοια πάθηση?
Οφθαλμίατρος: Ένας ασθενής που έχει εκφύλιση ωχράς κηλίδας πρέπει να εξετάζεται οπωσδήποτε μια φορά το εξάμηνο. Αν είναι πιο βαριάς μορφής αναλόγως την θεραπεία που κάνουμε. Αν κάνουμε τις ενέσεις μετά από κάποιο διάστημα τους ξαναβλέπουμε τους ασθενείς. Εκεί έχει λίγο πιο στενή παρακολούθηση. Να πω ότι υπάρχουν και συνδυασμοί άλλων θεραπειών δηλαδή η ένεση μπορεί να γίνει και σε συνδυασμό με κάποια άλλα εξειδικευμένα λέιζερ, όπως είναι η φωτοδυναμική θεραπεία. Πάλι αυτό κατά περίπτωση, δηλαδή κάνοντας τις εξετάσεις έχουμε την εικόνα και κατευθύνουμε τον ασθενή τι χρειάζεται να κάνει σε κάθε περίπτωση.
Δημοσιογράφος: Επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας?
Οφθαλμίατρος: Κοιτάξτε, επιπλοκές όσον αφορά τα φάρμακα δεν υπάρχουν.
Δημοσιογράφος: Τα φάρμακα, το έχετε αναφέρει πάρα πολλές φορές στις εκπομπές που συζητάμε, ότι όλα τα φάρμακα δεν ταιριάζουν σε όλους τους ανθρώπους. Ακόμα και ένα κολλύριο μπορεί να δημιουργήσει θέμα.
Οφθαλμίατρος: Δεν είναι ότι θα τους κάνει κάτι κακό. Να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα αποκλείεται. Απλώς κάποιες περιπτώσεις παρά τις ενέσεις και ό,τι κάνουμε, δυστυχώς δεν πάνε καλά. Δεν είναι θέμα ούτε γιατρού, ούτε φαρμάκου, ούτε ασθενούς. Είναι θέμα ανταπόκρισης του κάθε οργανισμού. Κάποιοι ασθενείς βοηθούνται, κάποιοι μένουν στάσιμοι, κάποιοι δεν πηγαίνουν καλά και δυστυχώς έχουν πρόβλημα με την όρασή τους.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να έρθει κάποιος για μια έγκαιρη διάγνωση και η νόσος να εξελιχθεί ανεξάρτητα από αυτό που θα κάνετε εσείς?
Οφθαλμίατρος: Συνήθως αν έρθει κάποιος χωρίς να έχει προβλήματα και παρακολουθείται τακτικά είναι λίγο δύσκολο να φτάσει σε σημείο να χάσει την όραση του, γιατί συνήθως όσο πιο νωρίς προλάβεις κάτι, όσο δύσκολο και να είναι πηγαίνει καλύτερα. Υπάρχουν όμως και βαριές μορφές που γενικά δεν κυλάνε καλά. Δεν είναι η πλειοψηφία αυτές οι μορφές, σε καμία περίπτωση. Απλά είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε τον κόσμο γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι όντως έχουν πρόβλημα με την όρασή τους, κρέμονται από τα χείλη μας κατά κάποιο τρόπο.
Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι θα το έχετε αντιμετωπίσει πολλές φορές αυτό στο ιατρείο σας, ότι ο κόσμος περιμένει να ακούσει από εσάς τι θα γίνει. Θα ξαναδεί?
Οφθαλμίατρος: Θα πάρω το μαγικό ραβδί και θα βρούμε την όρασή μας. Αυτή η περίπτωση είναι μια πάθηση σοβαρή, δεν λύνεται έτσι.
Δημοσιογράφος: Με μαγικό ραβδί δε γίνεται τίποτα κα Κεφάλα. Χαίρομαι πολύ που αναφερθήκατε στο θέμα της διατροφής γιατί εμείς εδώ ασχολούμαστε πάρα πολύ με θέματα διατροφής στο Άρωμα Ελλάδος. Είναι πολύ σημαντικό να τρεφόμαστε σωστά. Τα μάτια μας χρειάζονται σωστή τροφή, και τα μάτια μας θα έλεγα όπως όλα τα όργανα.
Οφθαλμίατρος: Παίζει ρόλο και εκεί. Έχει αποδειχθεί και από τις επιστημονικές έρευνες , ότι το κάπνισμα κάνει κακό, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση κα. Όταν όλα αυτά ελεγχθούν, τότε και οι συνέπειες που έχουμε και στην ωχρά κηλίδα είναι μικρότερου βαθμού.
Δημοσιογράφος: Σε μια άλλη εκπομπή που είχαμε κάνει για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, θυμάμαι που το λέγατε ότι καμιά φορά έρχονται ασθενείς στο ιατρείο σας και λένε ότι έχω πρόβλημα με την ωχρά κηλίδα, ενώ στην ουσία δεν υπάρχει πρόβλημα στην ωχρά κηλίδα.
Οφθαλμίατρος: Γίνεται μια σύγχυση στον κόσμο και λένε ότι έχω ωχρά κηλίδα. Ευτυχώς που έχουμε ωχρά κηλίδα, γιατί όλοι έχουμε ωχρά κηλίδα. Είναι ένα ανατομικό σημείο η ωχρά κηλίδα, είναι ένα σημείο του ματιού μας. Η εκφύλιση και οι αλλοιώσεις είναι το πρόβλημα.
Δημοσιογράφος: Να κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση όλων αυτών που είπαμε τώρα. Τι θα πρέπει να θυμούνται οι τηλεθεατές για την εκφύλιση της ωχρά κηλίδας?
Οφθαλμίατρος: Πάλι εδώ να τονίσουμε την πρόληψη, ότι είναι σημαντική η έγκαιρη εξέταση.
Δημοσιογράφος: Από ποια ηλικία και μετά?
Οφθαλμίατρος: Από τα 50-55 και μετά ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να κάνουν ένα ετήσιο έλεγχο. Επίσης θα πρέπει να γίνεται καλή ρύθμιση άλλων νοσημάτων όπως είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, όλα αυτά μέσα στα πλαίσια μιας καλής αντιμετώπισης όλου του σώματος.
Δημοσιογράφος: Φαντάζεται ότι και εσείς τα ρωτάτε όλα αυτά κάθε φορά που θα έρχεται ένας ασθενής στο ιατρείο σας.
Οφθαλμίατρος: Ναι, είναι σημαντικά για το ιστορικό και για την πρόγνωση.
Δημοσιογράφος: Γιατί τι να ρυθμίσετε εσείς, όταν και ο ασθενής δεν έχει ρυθμίσει το διαβήτη τα κιλά του ή άλλες σοβαρές ασθένειες?
Οφθαλμίατρος: Είναι μια περίπτωση που χρειάζεται συνεργασία. Πρέπει και οι ασθενείς να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Μια υγιεινή διατροφή όπως είπαμε.
Δημοσιογράφος: Αλλά και τα συμπληρώματα ακόμα γιατί δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την δυνατότητα να τρώμε όλο ψάρια. Ω3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά.
Οφθαλμίατρος: Βέβαια έχουν αποδείξει οι έρευνες ότι κάποιοι που είχαν αλλοιώσεις εκφύλισης ξηρού τύπου, παίρνοντας για ένα χρόνο καθημερινά κάποια συγκεκριμένα σκευάσματα είδανε βελτίωση.
Δημοσιογράφος: Και να τονίσουμε και πάλι ότι όλα μπορούν να διορθωθούν, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε, τα μάτια μας είναι πολύτιμα, πρέπει να βλέπουμε να έχουμε αυτοπεποίθηση, να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας.
Οφθαλμίατρος: Να τα ελέγχουμε συχνά για να μπορούμε να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση.
Δημοσιογράφος: Προσέχουμε για να έχουμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας δώσατε κα Κεφάλα. Το λέω για άλλη μια φορά ότι είστε ο άνθρωπος που εμπιστευόμαστε για όλα αυτά τα θέματα που έχουν σχέση με την σημαντική μας αίσθηση, την όραση. Σας αγαπάμε πολύ και να τα λέμε συχνά.