Χαλάζιο

 

Τι είναι το Χαλάζιο

Το χαλάζιο είναι μια συχνή φλεγμονώδης αντίδραση του βλεφάρου που προκύπτει από την απόφραξη ενός ή περισσοτέρων σμηγματογόνων πόρων , των μεϊβομιανών αδένων του βλεφάρου.

Οι αδένες αυτοί είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή του ελαιώδους, λιπαρού στρώματος της δακρυϊκής στοιβάδας που διατηρεί ενυδατωμένους τους οφθαλμούς με τους βλεφαρισμούς. Όταν διαταράσσεται η παραγωγή του εκκρίματος των αδένων αυτών, το στόμιό τους φράζει με αποτέλεσμα τη φλεγμονώδη διόγκωσή τους.

 

      χαλαζιο                                                 

Πως εμφανίζεται το χαλάζιο

Το χαλάζιο μπορεί να εμφανιστεί στο άνω ή στο κάτω βλέφαρο, συχνά με θορυβώδη τρόπο όπως διάχυτο, αιφνίδιο οίδημα και ενόχληση κατά την πίεση στο σημείο της φλεγμονής. Στην ψηλάφηση δίνει την αίσθηση ότι έχει δημιουργηθεί ένα μικρό «μπαλάκι». Ειδικά όταν εμφανίζεται στο άνω βλέφαρο είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό διότι με την πίεση που ασκεί στον βολβό δημιουργεί αστιγματισμό που επηρεάζει την όραση.

Συχνά το χαλάζιο δημιουργείται στο έδαφος βλεφαρίτιδας που είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αντίδραση που οφείλεται σε δυσλειτουργία των αδένων των βλεφάρων, γι`αυτό και η θεραπεία της βλεφαρίτιδας βοηθάει στην πρόληψη των υποτροπών των χαλαζίων.

Ακόμη ,ασθενείς με ροδόχρου ακμή , σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και σακχαρώδη διαβήτη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν χαλάζια και ενδεχομένως πολλαπλά ή υποτροπιάζοντα χαλάζια.

Ποια είναι η θεραπεία για το χαλάζιο

Η συνήθης αγωγή είναι η χρήση κολλυρίων και αλοιφής με αντιβιοτικό και κορτιζόνη για περίπου 10 ημέρες, σε συνδυασμό με χλιαρές κομπρέσες στα βλέφαρα. Να σημειωθεί ότι η συνταγογράφηση και η χρήση φαρμάκων με κορτιζόνη πρέπει να γίνεται μόνο με παρακολούθηση από οφθαλμίατρο, γιατί η χρήση κορτιζόνης μπορεί να έχει επιπτώσεις σε κάποιους ασθενείς, όπως υψηλή ενδοφθάλμια πίεση κ.ά.

Σε πιο ανθεκτικές περιπτώσεις ή σε ασθενείς που έχουν υπόστρωμα βλεφαρίτιδας ο οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει τη χρήση κάποιων νεότερων, πιο ισχυρών αντιβιοτικών κολλυρρίων ή και αντιβιοτικών από το στόμα (per os), συνήθως της οικογένειας των τετρακυκλινών.

Πότε γίνεται χειρουργική διάνοιξη στο χαλάζιο

Σε αρκετές περιπτώσεις το χαλάζιο δεν υποχωρεί με τη συντηρητική αγωγή, οπότε μετά από 2-3 εβδομάδες θεραπείας χωρίς ανταπόκριση, χρειάζεται χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση. Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση που γίνεται με τοπικό αναισθητικό και ουσιαστικά ελευθερώνει τον μεϊβομιανό πόρο από το έκκριμα και το πύον, που τον αποφράσσουν. Είναι μια επέμβαση μικρής διάρκειας ,περίπου 10 λεπτών, ο ασθενής αποχωρεί αμέσως από την κλινική ή το ιατρείο, έχοντας μια γάζα στον οφθαλμό που χειρουργήθηκε, για 15-20 λεπτά. Λίγες ώρες μπορεί να επιστρέφει στις δραστηριότητές του.

Πρόληψη χαλαζίου

Το χαλάζιο είναι μια οφθαλμική πάθηση στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη ιδίως σε ασθενείς που έχουν προδιάθεση. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να δώσει κατάλληλες οδηγίες έτσι ώστε να αποτραπούν ή να περιοριστούν τα επεισόδια χαλαζίου.

 

Δείτε το αναλυτικό βιογραφικό της έμπειρης οφθαλμίατρου στη σελίδα : Οφθαλμίατρος Έλενα Κεφάλα

Ακολουθηστε μας

Επικοινωνια

Διεύθυνση: Αθανασιάδου 3 -5, Αμπελόκηποι, 11521 Αθήνα, ΜΕΤΡΟ «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

Τηλέφωνο: +30 210 645 8959

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το