Οι ιοί του έρπητα μπορεί να προσβάλουν με διάφορους τρόπους τους οφθαλμούς. Οι τύποι ερπητοϊών που αφορούν τους οφθαλμούς είναι ο ιός του απλού έρπητα (HSV) και ο έρπητας ζωστήρας (HZV).
ΙΟΣ ΑΠΛΟΥ ΕΡΠΗΤΑ
Μπορεί να εμφανιστεί με ποικιλία συμπτωμάτων όπως μια επιπεφυκίτιδα ή κερατοεπιπεφυκίτιδα, ή σε άλλους ασθενείς με πιο σοβαρή εικόνα όπως πρόσθια ραγοειδίτιδα.
Χαρακτηριστικό και τυπικό διαγνωστικό εύρημα είναι η δενδριτική κερατίτιδα που είναι μια εξέλκωση του κερατοειδούς σε σχήμα κλαδιών δέντρου που διαπιστώνεται κατά την εξέταση στην σχισμοειδή λυχνία από τον οφθαλμίατρο. Σε αυτήν οφείλεται και η έντονη ευαισθησία στο φως και ο πόνος στον οφθαλμό.
Συχνά οι ασθενείς έχουν γνωστό ιστορικό επιχείλιου έρπητα και η προσβολή του ματιού μπορεί να αποτελεί αναζωπύρωση αυτού.
Ο ιός του απλού έρπητα «αγαπά» την άνοιξη, τη ζέστη και τον ήλιο γι`αυτό και συχνότερα εμφανίζονται οι λοιμώξεις αυτές άνοιξη και καλοκαίρι, χωρίς φυσικά να αποκλείονται οι άλλες εποχές.
ΕΡΠΗΤΑΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ
Στην περίπτωση αυτή ο οφθαλμός εμπλέκεται επειδή ο ζωστήρας έχει προσβάλλει το τρίδυμο νεύρο και χαρακτηριστικά υπάρχει εξάνθημα στην κατανομή του τριδύμου που μπορεί να περιλαμβάνει τα βλέφαρα, το μέτωπο ή και την άκρη της μύτης.
Εκτός από το εξάνθημα, η προσβολή του οφθαλμού μπορεί να περιλαμβάνει φλεγμονές όπως ιριδοκυκλίτιδα και πρόσθια ραγοειδίτιδα ή και ακόμα σοβαρότερες όπως φλεγμονές του χοριοειδούς και του αμφιβληστροειδούς.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από έρπητα ζωστήρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα θορυβώδη και με πολύ σοβαρές συνέπειες για την όραση ειδικά σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.
Γενικά οι ερπητικές λοιμώξεις του οφθαλμού χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή γιατί συχνά «υποδύονται» άλλα νοσήματα και μπορεί ειδικά τις πρώτες μέρες να διαλάθουν της προσοχής μας κατευθύνοντάς μας σε άλλα κλινικά συμπεράσματα.
Όσον αφορά τους ασθενείς, εδώ είναι μια καλή ευκαιρία να θυμίσουμε πόσο λανθασμένη μπορεί να αποβεί η χρήση φαρμάκων χωρίς προηγούμενη οφθαλμολογική εξέταση. Στην περίπτωση για παράδειγμα της ερπητικής κερατίτιδας η χρήση κολλυρίων κορτιζόνης που τυχαίνει να προτείνει στον ασθενή κάποιος φαρμακοποιός ή κάποιος φίλος του, επειδή «κι εγώ το έπαθα και αυτό με βοήθησε», όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά επιδεινώνει την κατάσταση.
Γι`αυτό πρέπει πάντα να εμπιστευόμαστε τη γνώμη των ειδικών, στην περίπτωσή μας τη γνώμη του ειδικού οφθαλμίατρου που μετά από εξέταση θα προτείνει την κατάλληλη για κάθε περίπτωση αγωγή και θεραπεία.