Όλοι οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να δούμε καθαρά στο σκοτάδι. Ύστερα από λίγα λεπτά προσαρμογής όμως, τα μάτια μας μπορούν να διακρίνουν το χώρο και τα αντικείμενα που υπάρχουν σε αυτόν, ακόμη και αν η εικόνα δεν είναι απόλυτα καθαρή. Υπάρχουν όμως άτομα, που σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού δεν μπορούν να δουν. Πού οφείλεται αυτή η αδυναμία; Μήπως είναι σημάδι κάποιου γενικότερου προβλήματος με την όραση; Η συζήτηση με τον οφθαλμίατρο μπορεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα.
Πώς σχετίζεται η δυσκολία το βράδυ με άλλα προβλήματα όρασης;
Το φαινόμενο κατά το οποίο κάποιος δεν μπορεί να δει τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ονομάζεται νυκταλωπία. Η νυκταλωπία δεν αποτελεί πάθηση των ματιών αλλά είναι σύμπτωμα άλλων παθήσεων.
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την όρασή σας στο σκοτάδι, τότε είναι πιθανό να συμβαίνουν τα εξής:
1. Να αντιμετωπίζετε κάποια διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού όπως μυωπία, υπεμετρωπία ή αστιγματισμό. Αυτές οι τρεις παθήσεις δυσκολεύουν τη νυκτερινή όραση, κυρίως εάν ο ασθενής δεν φορά τα κατάλληλα γυαλιά ή φακούς επαφής. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για εύκολα αντιμετωπίσιμη νυκταλωπία.
2. Να πάσχετε από καταρράκτη. Αυτή η πάθηση οφείλεται στη θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, προκαλώντας μειωμένη όραση στο κέντρο της εικόνας και παρεμποδίζοντας τη διέλευση του φωτός. Οι ασθενείς με καταρράκτη συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολία στη νυχτερινή οδήγηση και βλέπουν ένα “φωτοστέφανο” γύρω από τα φώτα.
3. Να πάσχετε από γλαύκωμα. Πρόκειται για αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης που μακροπρόθεσμα προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο. Με την εξέλιξη του γλαυκώματος ο ασθενής δεν μπορεί να δει καθαρά στο ημίφως ή το βράδυ. Κάποια κολλύρια που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος επιδεινώνουν τη νυκταλωπία, καθώς συστέλλουν την κόρη του ματιού, επομένως μειώνεται η είσοδος του φωτός.
4. Να πάσχετε από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη στα τριχοειδή αγγεία του αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε νυκταλωπία. Οι ασθενείς συνήθως δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, αφού στα αρχικά στάδια δεν εκδηλώνονται συμπτώματα.
5. Να πάσχετε από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Πρόκειται για μία σοβαρή κληρονομική ασθένεια που προκαλεί μείωση της νυχτερινής όρασης, καθώς επηρεάζει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν το φως (φωτοϋποδοχείς).
6. Άτομα νεαρότερων ηλικιών (κυρίως έφηβοι), είναι δυνατό να πάσχουν από κερατόκωνο. Είναι μία εκφυλιστική οφθαλμοπάθεια που προκαλεί αλλαγές στο σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα. Ως αποτέλεσμα, εκδηλώνεται υψηλή μυωπία και αστιγματισμός. Οι δυσκολίες που προκαλεί στην όραση του ατόμου επιδεινώνονται σε χαμηλό φωτισμό και στο σκοτάδι.
Λοιπές αιτίες νυκταλωπίας Περαιτέρω αιτίες που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση νυκταλωπίας, είναι δυνατό να αφορούν τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή μια ελλιπή διατροφή.
Μπορείτε να πραγματοποιήσετε άμεσα το ραντεβού σας με την οφθαλμίατρο κα Έλενα Κεφάλα, για να ενημερωθείτε για όποιο θέμα σας απασχολεί γύρω από την υγεία των ματιών σας.