Οι πιο συχνές παθήσεις των ματιών, που κάνουν την εμφάνισή τους μετά την ηλικία των 40 ετών, είναι αρχικά η πρεσβυωπία και αργότερα ο καταρράκτης. Η εξέλιξη της οφθαλμολογικής χειρουργικής έχει δώσει τη λύση στην αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων. Όμως, είναι δυνατό ο ασθενής που πάσχει και από τα δύο αυτά προβλήματα στα μάτια, να τα αντιμετωπίσει ταυτόχρονα; Το πρώτο βήμα, φυσικά, είναι η επίσκεψη στον κατάλληλα καταρτισμένο χειρουργό οφθαλμίατρο.
Πώς γίνεται η ταυτόχρονη διόρθωση καταρράκτη και πρεσβυωπίας;
Η πρεσβυωπία ανήκει στις διαθλαστικές ανωμαλίες των ματιών, αλλά έρχεται ως φυσική εξέλιξη του ματιού λόγω ηλικίας, σε όλους τους ανθρώπους, μετά τα 40-45 έτη και αυξάνεται προοδευτικά έως και τα 65. Όταν με την πάροδο του χρόνου μειωθεί η ελαστικότητα του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, δηλαδή επέλθει σκλήρυνση, τότε υπάρχει δυσκολία στη μεταβολή του σχήματός του. Έτσι, δε γίνεται προσαρμογή του ματιού στην κοντινή απόσταση με αποτέλεσμα ο πρεσβύωπας να μην βλέπει καθαρά κοντά. Χαρακτηριστική είναι η δυσκολία που εμφανίζεται στο διάβασμα, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Ο καταρράκτης είναι η πάθηση των ματιών, όπου ο κρυσταλλοειδής φακός θολώνει, λόγω αλλαγών που γίνονται στη σύστασή του, σε βάθος χρόνου. Ο ασθενής έχει θολή κεντρική όραση, αλλά η περιφερειακή δεν επηρεάζεται. Ο καταρράκτης προκαλεί χαρακτηριστική δυσκολία στη νυχτερινή οδήγηση και στα φώτα, καθώς επίσης χαρακτηριστικό της πάθησης είναι η συχνή αντικατάσταση των γυαλιών οράσεως.
Για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας, ο ασθενής χρησιμοποιεί γυαλιά οράσεως.
Η διόρθωση του καταρράκτη, γίνεται χειρουργικά, με μια επέμβαση η οποία πλέον θεωρείται “ρουτίνας” για τη σύγχρονη οφθαλμολογία.
Κατά την επέμβαση καταρράκτη, ο χειρουργός οφθαλμίατρος αφαιρεί τον θολό φυσικό φακό του ματιού, με μια διαδικασία που ονομάζεται φακοθρυψία, και στη συνέχεια τον αντικαθιστά με έναν ενδοφακό. Υπάρχουν διάφορα είδη ενδοφακών και το ποιο θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση του κάθε ασθενή εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής, οι δραστηριότητες του ασθενούς και άλλες ιατρικές παράμετροι. Προκειμένου να βρεθεί ο καταλληλότερος ενδοφακός, απαιτείται εκτενής προεγχειρητική οφθαλμολογική εξέταση.
Στην ταυτόχρονη διόρθωση καταρράκτη και πρεσβυωπίας, γίνεται ένθεση πολυεστιακών ενδοφακών. Η ιδιότητα των συγκεκριμένων ενδοφακών είναι ότι διορθώνουν τη μακρινή, την ενδιάμεση και την κοντινή απόσταση ταυτόχρονα. Η επέμβαση διαρκεί 15-20 λεπτά για το κάθε μάτι, τα οποία χειρουργούνται με διαφορά 2-7 ημερών. Γίνεται με χρήση αναισθητικού κολλύριου και αγχολυτικών χαπιών, οπότε ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται καθόλου πόνο ή στρες. Η συνολική παραμονή στην κλινική είναι περίπου 2 ώρες.
Μετά την επέμβαση καταρράκτη στα μάτια, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πολύ καθαρή όραση από την επόμενη κιόλας ημέρα. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται από τις πρώτες 2-3 ημέρες και είναι απαραίτητη η χρήση κολλύριων για 2-3 εβδομάδες, σύμφωνα με τις οδηγίες του οφθαλμίατρου.
Ωστόσο, ένα μειονέκτημα των πολυεστιακών ενδοφακών είναι ότι υπάρχουν άτομα τα οποία μπορεί να χρειαστούν μια μικρή περίοδο προσαρμογής στη λειτουργία τους ή αρχικά να αντιμετωπίζουν την εμφάνιση ακτινών και φωτοστέφανων γύρω από τα φώτα το βράδυ, κάτι το οποίο αργότερα συνηθίζεται. Η τελευταία Edof τεχνολογία των ενδοφακών, με ενισχυμένο βάθος πεδίου, έχει καταφέρει να εξαλείψει ακόμη και αυτές τις “πρώτες δυσκολίες” των πολυεστιακών ενδοφακών.
Η οφθαλμίατρος κα Έλενα Κεφάλα, θα σας υποδεχτεί στο ιατρείο της στην Αθήνα, για να συζητήσετε και να λάβετε την καθοδήγηση που χρειάζεστε στα θέματα που ταλαιπωρούν την υγεία των ματιών σας.