Οι ψεύτικες βλεφαρίδες αποτελούν ένα αξεσουάρ του μακιγιάζ που πλέον χρησιμοποιείται ευρέως. Το σύνηθες ήταν να γίνεται κατά κόρον χρήση ψεύτικων βλεφαρίδων την περίοδο των Αποκριών, ως μέρος της αμφίεσης. Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες συνηθίζουν να φορούν ψεύτικες βλεφαρίδες σε καθημερινή βάση, θέλοντας να κάνουν το βλέμμα τους πιο έντονο και εντυπωσιακό, αφού τα μάτια αποτελούν το σημαντικότερο σημείο του προσώπου. Ωστόσο, η εκτεταμένη χρήση των ψεύτικων βλεφαρίδων και η λανθασμένη τοποθέτησή τους μπορεί να βλάψει την υγεία των ματιών.
Ποιους κινδύνους εγκυμονεί για την υγεία των ματιών η χρήση των ψεύτικων βλεφαρίδων;
Αλλεργικές αντιδράσεις
Η κόλλα των βλεφαρίδων περιέχει μια ουσία (τη φορμαλδεΰδη), στην οποία παρουσιάζει αλλεργία ένα ποσοστό του πληθυσμού. Όταν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση φορμαλδεΰδης στην κόλλα που χρησιμοποιεί το άτομο, είναι δυνατό να εκδηλωθούν συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης όπως αίσθημα καύσου, οίδημα, εμφάνιση εξανθήματος, κνησμός των ματιών και των βλεφάρων, ερυθρότητα και αίσθημα πόνου. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, αφαιρέστε αμέσως τις ψεύτικες βλεφαρίδες και την κόλλα και συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.
Μόλυνση των ματιών
Το πιο συχνό και συνηθισμένο πρόβλημα που προκαλείται από την υπέρμετρη χρήση ψεύτικων βλεφαρίδων είναι οι λοιμώξεις των ματιών, λόγω των βακτηρίων που παγιδεύονται στην κόλλα και στις συνθετικές τρίχες της βλεφαρίδας.
Άλλες αιτίες για τις οποίες μπορεί να εμφανιστεί μόλυνση στα μάτια είναι:
- προηγούμενη επαφή των βλεφαρίδων με μολυσμένη επιφάνεια, όπως για παράδειγμα το ακούμπισμά τους σε ένα βρώμικο τραπέζι πριν την εφαρμογή τους,
- η κοινή χρήση των βλεφαρίδων με άλλα άτομα,
- και ο ελλιπής καθαρισμός των βλεφάρων μετά την αφαίρεσή των βλεφαρίδων.
Προσωρινή ή μόνιμη απώλεια των φυσικών βλεφαρίδων
Η καθημερινή εφαρμογή των ψεύτικων βλεφαρίδων αποδυναμώνει τις φυσικές βλεφαρίδες, καθιστώντας τες πιο ξηρές και πιο εύθραυστες. Έτσι, το “τράβηγμα” κατά την αφαίρεση των ψεύτικων βλεφαρίδων είναι δυνατό να συμπαρασύρει και να αφαιρέσει και κάποιες από τις φυσικές. Ακόμη, μπορεί να υποστεί βλάβη ο θύλακας της τρίχας. Αν και πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο οι βλεφαρίδες να μην ξαναβγούν. Τέλος, μπορεί να προκληθεί μια πάθηση που ονομάζεται Μαδάρωση, κατά την οποία λόγω σοβαρού ερεθισμού του βλεφάρου πέφτουν οι φυσικές βλεφαρίδες.
Συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας των ματιών:
- Περιορίστε τη χρήση των ψεύτικων βλεφαρίδων μόνο σε ειδικές περιστάσεις και αποφύγετε την καθημερινή εφαρμογή,
- Προμηθευτείτε μόνο υψηλής ποιότητας ψεύτικες βλεφαρίδες από αξιόπιστες εταιρείες καλλυντικών,
- Χρησιμοποιείστε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα κόλλας κατά την τοποθέτηση,
- Αποφύγετε τις βλεφαρίδες με glitter, strass και άλλα διακοσμητικά,
- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν την τοποθέτηση αλλά και πριν την αφαίρεση των βλεφαρίδων για την αποφυγή μεταφοράς μικροβίων στα βλέφαρα και τα μάτια ,
- Αφαιρέστε τις ψεύτικες βλεφαρίδες κάνοντας απαλές κινήσεις και καθαρίστε σχολαστικά τα βλέφαρά σας,
- Μην μοιράζεστε τις ψεύτικες βλεφαρίδες σας με άλλα άτομα.
Η οφθαλμίατρος κα Έλενα Κεφάλα, θα σας υποδεχτεί στο ιατρείο της στην Αθήνα, για να συζητήσετε και να λάβετε συμβουλές και καθοδήγηση σε θέματα που ταλαιπωρούν την υγεία των ματιών σας.